هجدهمین جشنواره بومی و محلی نوروز صیاد به منظور حفظ و احیای فرهنگ و سنت ساحل نشینان خلیج فارس در روستای سلخ جزیره قشم برگزار شد.
به گزارش شرجی، جشن نوروز صیاد یا همان نوروز دریا یکی از آیینهای کهن جزیره نشینان جزیره قشم با قدمت بیش از ۶۰۰ سال است که هر سال در روزهای پایانی تیر و یا اوایل مرداد برگزار میشود.
امسال نیز هجدهمین جشنواره بومی و محلی نوروز صیاد به منظور حفظ و احیای فرهنگ و سنت ساحل نشینان خلیج فارس در روستای سلخ برگزار شد.
در اجرا و برگزاری این آیین کهن، صیادان قشمی که در تمام ایام فصل صید، نه برای صید ماهی صرف که برای یافتن روزی حلال، تن شان را به آب های فیروزه ای و آبی خلیج فارس می زنند، در این جشن و در این روز نه ماهی صید می کنند و نه آن را می خورند، یعنی اینکه آرزو می کنند این منبع برای همیشه برای آنها یک منبع لایزال باقی بماند.
یکی دیگر از آداب و رسوم جشن نوروز صیاد، شنا کردن روستاییان در دریا است. روستاییان لباس نو میپوشند و حیوانات خود را هم با گِلی سرخ رنگ بنام گِلَک رنگ میکنند و به دریا میبرند. در این روز زنان بومی جزیره نیز با شیرینیهای پخته شده از خرما بنام رنگینک، از مهمانان پذیرایی میکنند. اجرای موسیقی محلی و نمایش طنز از دیگر برنامههای جشن نوروز صیاد است.
این جشن به باور جزیره نشینان قشم و اهالی سلخ نوروز است، اما نوروزی که در فصل تابستان توسط صیادان از صبح تا غروب آفتاب جشن گرفته می شود.
اهمیت دریا و حفظ طبیعت یکی از مهم ترین ویژگی های این آیین است و صیادان دریا را مظهر پاکی می شناسند و در این روز همه تن به آب می زنند و خود را پاک می کنند.
تاثیر و دوام چنین آیینی از سوی جامعه محلی، جزیره نشینان و ساحل نشینان خلیج فارس تا به امروز حفظ طبیعت و محیط زیست جزیره قشم است از این رو جزیره قشم یکی از بکرترین سرزمین ها ایران است و با محافظت و احیا این آیین می توان شرایط بهتری را برای محیط انسانی و محیط طبیعی این جزیره رقم زد.
در بعدازظهر روز “نوروز صیاد” اهالی روستای بندری سلخ، پس از دعاهای سال و پوشیدن لباس های نو به ساحل می آیند و آیین های جشن را اجرا می کنند.
ساحل صحنه اجرای این آیین هاست، ۳۰ نفر با لباس های محلی سفید و در ۲ ردیف روبروی هم می ایستند، چهار نفر نیز در بین آنها دهل می نوازند و در ۲ ردیف روبروی هم آوازی را می خوانند که نام این مجموعه موسیقی رزیف است.
رزیف خوان ها عصایی از چوب خیزران در دست می گیرند، خم می شوند و بالا می آیند و به صورت سوال و جواب داستانی از داستان های صیادی را می خوانند.